Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Πως να πάρω θέση, σ' ένα τόσο σημαντικό ζήτημα...;



Εκπαίδευση με την ευρεία έννοια περιλαμβάνει όλες τις δραστηριότητες που έχουν σκοπό την επίδραση με συγκεκριμένο τρόπο στη σκέψη, στο χαρακτήρα και στη σωματική αγωγή του ατόμου. 
Από τεχνικής πλευράς, με τη διαδικασία της εκπαίδευσης αποκτώνται συγκεκριμένες γνώσεις, δεξιότητες, ικανότητες και αξίες (ηθική, ειλικρίνεια, ακεραιότητα χαρακτήρα, αίσθηση του δικαίου, αφοσίωση, επαγγελματισμός, υπευθυνότητα, κτλ). Η εκπαίδευση γίνεται με βάση συγκεκριμένες μεθόδους (θεωρητική διδασκαλία, επίδειξη, ανάθεση εργασιών, πρακτική εξάσκηση, κτλ), σε ένα ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα, με συγκεκριμένους μαθησιακούς στόχους και είναι οριοθετημένη χρονικά. Η λέξη προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό ρήμα εκπαιδεύω που σημαίνει ανατρέφω από παιδική ηλικία, μορφώνω, διαπαιδαγωγώ.

Μάθηση είναι η διαδικασία στο πλαίσιο της οποίας το υποκείμενο αποκτά γνώσεις, δεξιότητες, συμπεριφορές και αξίες μέσα από γνωστικές διαδικασίες. Παρόλο που ο όρος μάθηση υποδηλώνει τη μαθησιακή διαδικασία, ωστόσο συχνά προσδιορίζει και το αποτέλεσμα αυτής.
Η σύνδεση με τους όρους «ωρίμανση» και «ανάπτυξη» δίνεται από τη σχέση: 
ωρίμανση x μάθηση = ανάπτυξη. Η μάθηση είναι αντικείμενο της Ψυχολογίας και της Παιδαγωγικής.

Μαθητής αυτός που παρακολουθεί τα μαθήματα ενός δασκάλου, επιστήμονα, φιλοσόφου, θρησκευτικού ηγέτη κ.λπ. και διδάσκεται από αυτόν.

Αγωνία μεγάλη ανησυχία, φόβος, έντονο συναίσθημα αναμονής.

Απεργία αποτελεί μέσο έκφρασης του δικαιώματος της συνδικαλιστικής ελευθερίας και μέσο άσκησης πίεσης εργαζομένων σε σχέση εξαρτημένης εργασίας κατά των εργοδοτών τους και κατά του κράτους όταν το τελευταίο λειτουργεί ως εργοδότης. Πρόκειται για την μαζική άρνηση εργατικών ομάδων να εκτελέσουν εργασία. Οι απεργίες έγιναν αρχικά σημαντικές κατά τη διάρκεια της βιομηχανικής επανάστασης, όταν η μαζική εργασία έγινε σημαντική στα εργοστάσια και τα ορυχεία.

Πανελλαδικές εξετάσεις σειρά διαγωνισμάτων, έλεγχος γνώσεων για την εισαγωγή στην Ανώτερη ή Ανώτατη εκπαίδευση.


Διαβάστε τις επεξηγήσεις των παραπάνω λέξεων κάντε τους συνδυασμούς για την σειρά που θα τις τοποθετήσετε και βγάλτε μόνοι σας τα συμπεράσματά σας.

Σαν γονιός αλλά και σκεπτόμενος πολίτης αυτής της χώρας, προσπαθώ να κατανοήσω την κατάσταση που μας έχουν επιβάλει όλοι αυτοί που μας διοικούν σε κάθε επίπεδο εξουσίας.
Παρά την συμπάθειά μου προς κάθε εκπαιδευτικό δεν μπορώ να μην σκεφτώ και σαν γονιός που το παιδί μου θα έχει στο άμεσο μέλλον συμμετοχή στην διαδικασία των Πανελλήνιων εξετάσεων.

Δεν μπορώ να πάρω μια συγκεκριμένη θέση, γιατί η μία σκέψη συγκρούεται με την επόμενη.

Η απεργία είναι δικαίωμα και όπως κάθε δικαίωμα έχει όρια, τα οποία θέτουμε, πρώτοι εμείς οι υπεύθυνοι πολίτες. 

Οι δάσκαλοι με βάση τη θεωρία του μείζονος αγαθού, θα επιλέξουν να υπομείνουν ακόμα λίγο όλα αυτά που περνάμε όλοι μας ή θα θυσιάσουν τους κόπους μιας χρονιάς για τους ίδιους μα κυρίως για τα παιδιά.

Σε τελική ανάλυση η κοινωνία μπορεί να ζήσει χωρίς επαγγελματίες πολιτικούς, δεν μπορεί όμως να επιβιώσει χωρίς υπεύθυνους παιδαγωγούς, χωρίς Δασκάλους.

Κώστας Ανατολίτης