Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Καμία συμμετοχή στο πρόγραμμα «ΕΥ ΖΗΝ»



Το Υπουργείο Παιδείας έχε καλέσει όλα τα σχολεία να υλοποιήσουν το ερευνητικό πρόγραμμα Ε.Υ.Ζ.Η.Ν., που διεξάγεται από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Συγκεκριμένα σε σχετική εγκύκλιο αναφέρεται ότι πρόκειται για:

Ένα πρόγραμμα στο οποίο «καλούνται οι εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής των Δημοτικών Σχολείων και οι Νηπιαγωγοί, να διενεργήσουν σε πρώτη φάση τις μετρήσεις σωματικής διάπλασης και φυσικής κατάστασης και να καταγράψουν τα αποτελέσματα. Στη δεύτερη φάση, θα διεξαχθεί η αξιολόγηση των συνηθειών διατροφής και φυσικής δραστηριότητας των μαθητών, μέσω της ηλεκτρονικής συμπλήρωσης ερωτηματολογίου στο οποίο θα εισαχθούν και τα δεδομένα των μετρήσεων της α’ φάσης (σωματική διάπλαση & φυσική κατάσταση των μαθητών). Μετά την ολοκλήρωση της εισαγωγής του συνόλου των μετρήσεων κάθε παιδιού θα γίνεται αυτόματη επεξεργασία των δεδομένων και θα δημιουργείται Ατομική Αναφορά για κάθε μαθητή».

Το Δ.Σ. του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του σχολείου μας ερεύνησε προσεκτικά το όλο ζήτημα και προς ενημέρωση όλων επισημαίνει τα εξής:

Αν επρόκειτο για μια μεγάλης κλίμακας έρευνα του Υπουργείου Παιδείας που έχει ως στόχο να συμβάλει στην καταγραφή της ελληνικής πραγματικότητας στα ελληνόπουλα σε ζητήματα διατροφής και ανάπτυξης κανένας δε θα είχε αντίρρηση και θα ήταν και αναγκαία. Όμως σε αυτή την περίπτωση όφειλε το υπουργείο να την έχει σχεδιάσει σοβαρά. Να έχει προχωρήσει σε πλήρη ενημέρωση με πλήρη διαφάνεια για τους όρους διεξαγωγής, τους εμπλεκόμενους, τους στόχους και τους σκοπούς της καθώς και τη χρήση των συμπερασμάτων αλλά και της βάσης δεδομένων(υπάρχουν και προσωπικά δεδομένα) που θα συλλεγούν, καθώς θα συμπληρωθεί ο αριθμός μητρώου και το σχολείο, οπότε δεν διασφαλίζεται η ανωνυμία των μαθητών. Επίσης θα έπρεπε να έχει επιλέξει την διεξαγωγή της σε άλλο χρόνο και όχι τις τελευταίες 10 μέρες του σχολικού έτους που όλα τα σχολεία είναι προσανατολισμένα στην ολοκλήρωση της δουλειάς του έτους (από εκδηλώσεις, εκδρομές και δραστηριότητες μέχρι την ύλη και τις γραφειοκρατικές εργασίες) και τέτοιες έρευνες είτε δε μπορούν αντικειμενικά να γίνουν είτε θα γίνουν πλημμελώς. Στις σχετικές εγκυκλίους του υπουργείου δεν αναφέρεται, εντέχνως, η υποχρεωτικότητα ή η προαιρετικότητα της εφαρμογής του προγράμματος γιατί με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί και δεν είναι υποχρεωτικό αφού προϋποθέτει την συγκατάθεση γονέα και ιατρική βεβαίωση.

Αναρωτιόμαστε, την ώρα που μαθητές λιποθυμούν από την πείνα, οι σχολικές επιτροπές δεν έχουν χρήματα για να καλύψουν βασικές ανάγκες των σχολείων, πόσα λεφτά θα «διαχειριστούν» και ποιοι για όλη την έρευνα; Ποιος θα έχει πρόσβαση στα στοιχεία αυτά και πως θα τα χρησιμοποιήσει; Αναρωτιόμαστε, επίσης, σε ποιανού τις πλάτες θα πραγματοποιηθεί καθώς διευθυντές, δάσκαλοι φυσικής αγωγής και πληροφορικής θα χρειαστούν αμέτρητες εργατοώρες για να το υλοποιήσουν. Είναι τουλάχιστον πρόκληση να ζητάνε τη διενέργεια του προγράμματος όταν την ίδια στιγμή καταστρατηγούν εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και επιχειρούν να αποψιλώνουν τα σχολεία μας από οργανικές θέσεις δασκάλων που θα έχουν ως αποτέλεσμα το στοίβαγμα των παιδιών μας σε πολυπληθή τμήματα.

Για τους παραπάνω λόγους και επειδή: 

  • Κανείς δεν μας ενημέρωσε αναλυτικά ούτε για τον τρόπο διεξαγωγής του προγράμματος-π.χ πόσες ώρες και με τι επίπτωση στην ομαλή παρακολούθηση του ωρολόγιου προγράμματος ή/και επιπλέον φόρτο για τα παιδιά μας- ούτε για τους σκοπούς και την χρησιμοποίηση των αποτελεσμάτων του που εμπεριέχουν προσωπικά δεδομένα.
  • Κανείς δεν μας διασφαλίζει ότι το πρόγραμμα δεν συνεπάγεται κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών μας. Σε σχολεία που έχει εφαρμοστεί, όπως στην Πετρούπολη, μάθαμε ότι χρειάστηκε να μεταφερθούν παιδιά με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο, μετά από εντατική άσκηση. Την ίδια στιγμή ζητούν τη συγκατάθεση των γονιών, στα τυφλά, μετακυλίοντας πάνω τους όλη την ευθύνη. 
  • Κανείς δεν μας βεβαιώνει ότι η συμμετοχή στο πρόγραμμα δεν θα έχει αρνητικά αποτελέσματα στη ψυχοσύνθεση των παιδιών μας, που σε αυτήν την ευαίσθητη ηλικία θα γίνουν αντικείμενα μαζικών μετρήσεων και συγκρίσεων που μπορούν να οδηγήσουν σε εντάσεις και ψυχολογικά τραύματα, ειδικότερα δε των παιδιών με κάποιες σωματικές ιδιαιτερότητες.
  • Κανείς δεν μας ξεκαθάρισε με ποια επιστημονικά κριτήρια διεξάγεται η έρευνα, ούτε πως και με ποια κριτήρια επιλέχθηκε η συγκεκριμένη ομάδα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, με υπεύθυνο καθηγητή, ο οποίος, ας σημειωθεί, είναι ιδρυτής της εταιρείας «family fit -κέντρα ρύθμισης βάρους».
  • Κανείς δεν μας είπε το απλό «ποιο θα είναι το πραγματικό όφελος για τους μαθητές, τους γονείς και γενικότερα για τη σχολική κοινότητα».

Ο σύλλογος μας, ανάμεσα σε άλλους συλλόγους γονέων και εκπαιδευτικών που έχουν αντιδράσει στη συμμετοχή στο «ΕΥ ΖΗΝ», όπως έπραξε και πάλι πριν από λίγο καιρό, όταν είχε αρχικά ενημερωθεί για το πρόγραμμα:

Καλεί τους γονείς/κηδεμόνες του συλλόγου μας να μην υπογράψουν τις υπεύθυνες δηλώσεις με τις οποίες ζητείται η συγκατάθεσή τους για συμμετοχή σε ένα πρόγραμμα που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών τους και να μη δεχτούν να γίνουν τα παιδιά τους στατιστικά στοιχεία στα συρτάρια «άγνωστο» ποιων και για ποιους σκοπούς. 



Λεπτομέρειες και διευκρινίσεις για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, είχαμε αναρτήσει στο blog μας στις 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013 με τίτλο: 
Πρόγραμμα «ΕΥ ΖΗΝ» στα δημοτικά σχολεία. 
Μας έβαλαν να υπογράψουμε στα τυφλά! ΜΑΣ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΑΝ!