Η προσχολική εκπαίδευση των νηπίων- προνηπίων άνω των 4 ετών αποτελεί, από την ψήφιση του σχετικού νόμου το 2018 μέχρι σήμερα, σημείο αιχμής, προβληματισμού και έντονης αντιπαράθεσης των φορέων των εκπαιδευτικών, των συλλόγων γονέων και μαζικών φορέων, οι οποίοι με σειρά ανακοινώσεων-καταγγελιών καταδικάζουν την αδιάφορη και πρόχειρη αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού θέματος από τον Δήμο Αθηναίων.
Ο σύλλογος μας είχε καταγγείλει τα μεγάλα προβλήματα για την υλοποίηση του εγχειρήματος της ένταξης των νηπίων- προνηπίων στην εκπαιδευτική πραγματικότητα, με σχετικό κείμενο της 22/3/2021.
Στη συνεδρίαση της 19-04-2021 του Δ.Σ του Δήμου Αθηναίων παρουσιάστηκε από τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου κο Αλέξανδρο Τσιατσιάμη η μελέτη που έχει εκπονηθεί για την εφαρμογή της προσχολικής εκπαίδευσης από το σχολικό έτος 2021-2022.
Ο Δήμος, με βάση τα στοιχεία των φετινών εγγραφών των νηπίων που έληξαν στις 31-3-2021, διαπίστωσε ότι χρειάζεται 57 αίθουσες διδασκαλίας, οι οποίες θα εξασφαλιστούν ως εξής:
- 42 αίθουσες σε 9 αδόμητα οικόπεδα (δηλαδή 42 container-τσίγκινα κουτιά για τα μικρά παιδιά!)
- 7 αίθουσες σε υφιστάμενα σχολεία (δηλαδή στα ήδη επιβαρυμένα κτίρια θα ''κατασχεθούν''
λειτουργικές αίθουσες σε βάρος της εκπαίδευσης των μαθητών των δημοτικών σχολείων)
- 8 αίθουσες σε αύλειους χώρων σχολείων( δηλαδή να συρρικνωθούν κατά πολύ οι ήδη ανεπαρκείς
χώροι των σχολείων).
Σε προηγούμενη συνεδρίασή του( στις 22-3-2021) ο Δήμος είχε αποφασίσει ότι χρειάζεται 84 αίθουσες. Αναρωτιόμαστε λοιπόν πως προέκυψε η μείωση των απαιτούμενων αιθουσών κατά 27;
Υπέβαλλε αίτηση εγγραφής μειωμένος αριθμός μαθητών(θυμίζουμε ότι φέτος η αίτηση εγγραφής έγινε ηλεκτρονικά), μειώθηκαν οι απαιτούμενες αίθουσες λόγω αύξησης του μέγιστου αριθμού των μαθητών από 22 σε 25( αντί να αποσυμφορούνται οι αίθουσες, στοιβάζουν περισσότερους μαθητές) ή μήπως επικρατήσει η λογική '' αφού δεν έχω αίθουσες αφήνω εκτός σχολείου όσους δεν χωράνε'';
Χαρακτηριστικό παράδειγμα προχειρότητας αποτελεί η απόφαση για εγκατάσταση νέου νηπιαγωγείου σε αδόμητο οικόπεδο στην οδό Ιωαννίνων και Ραιδεστού, όταν παλιότερη απόφαση προέβλεπε την μετεγκατάσταση στο οικόπεδο αυτό του 32ου και 125ου νηπιαγωγείων, που σήμερα στεγάζονται σε ακατάλληλο διώροφο(!) κτίριο επί της οδού Αλεξανδρείας.
Το σχολείο μας δεν θίγεται άμεσα από τον τελευταίο σχεδιασμό του Δήμου Αθηναίων, όχι βέβαια γιατί μας ξέχασαν αλλά γιατί εδώ και πολλά χρόνια έχουν γίνει ''επεμβάσεις''...υποβάθμισης της καθημερινότητας των παιδιών μας. Πιο συγκεκριμένα:
Επί χρόνια, στο χώρο σίτισης των μαθητών του ολοήμερου του σχολείου μας, στεγάζεται το 140ο νηπιαγωγείο, με αποτέλεσμα οι μαθητές να σιτίζονται σε έναν ακατάλληλο, μικρό και χωρίς αερισμό χώρο που γειτνιάζει με τις τουαλέτες. Επίσης και τα νήπια δεν έχουν τους κατάλληλους χώρους, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που πρέπει να υπάρχουν σε ένα σύγχρονο νηπιαγωγείο.
Στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων (αμφιθέατρο) λειτουργεί αίθουσα διδασκαλίας.
Στον περιορισμένο χώρο της βιβλιοθήκης άρχισε να λειτουργεί τμήμα υποδοχής-ένταξης.
Υπήρχε ένα χρονίζον πρόβλημα του σχολείου μας με την δυσωδία που προερχόταν από την αποχέτευση στις τουαλέτες. Με τις προσπάθειες του Δ/ντή του σχολείου, τις συνεχείς διαμαρτυρίες του προηγούμενου Δ.Σ, αλλά και την μεγάλη πίεση που άσκησε το νέο Δ.Σ του συλλόγου το πρόβλημα βρήκε επιτέλους τη λύση του. Αυτό δείχνει ότι τα προβλήματα του σχολείου μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη μαζικότητα και την ενεργή συμμετοχή στο σύλλογο όλων των γονέων.
Για τη νέα σχολική χρονιά 2021-2022 έχουν υποβληθεί περίπου 60 αιτήσεις εγγραφής στο 140ο νηπιαγωγείου(χωρίς να υπολογίζονται τυχόν εκπρόθεσμες εγγραφές, λόγω άγνοιας των γονέων για την ηλεκτρονική διαδικασία). Με δεδομένα τη δυναμικότητά του που δεν ξεπερνά τα 30 νήπια, την δυνατότητα να απορροφηθούν 20 περίπου νήπια από το 61ο νηπιαγωγείο, θα υπάρξουν 10 τουλάχιστον νήπια που θα πρέπει να μεταφερθούν στο νέο νηπιαγωγείο στην Ιωαννίνων και Ραιδεστού. Η απόσταση είναι σημαντική, και καθίσταται ακόμα μεγαλύτερη αν αναλογιστούμε ότι πολλά νήπια προσέρχονται στο σχολείο με τη συνοδεία παππούδων ή γιαγιάδων πεζή.
Για παρακείμενο χώρο από το σχολείο μας, η κυριότητα του οποίου ανήκει στην εταιρεία ''ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ'', έχουν γίνει εισηγήσεις να αποκτηθεί από τον Δήμο και να ανεγερθεί νέο, σύγχρονο εκπαιδευτήριο νηπιαγωγείου. Ακούμε συνεχώς για διαδικασίες χρονοβόρες, γραφειοκρατικές αγκυλώσεις κ.λ.π., αιτιάσεις που βρίσκουν αντίθετους τους γονείς.
Ο Σύλλογός μας, θα σας ενημερώνει για τις εξελίξεις στα παραπάνω θέματα και σας καλεί να συμμετέχετε ενεργά στις δράσεις του.
Διεκδικούμε:
Να εφαρμοστεί η υποχρεωτική δίχρονη προσχολική αγωγή/εκπαίδευση στον δήμο της Αθήνας το 2021-22. Απαιτούμε όλες τις αναγκαίες, κατάλληλες υποδομές, χρηματοδότηση και προσωπικό.
Να δοθούν άμεσες λύσεις στο κτιριακό πρόβλημα των νηπιαγωγείων του Δήμου μας με εξεύρεση κατάλληλων χώρων και προγραμματισμός για εύρεση οικοπέδων και ανέγερση κτιρίων. Κανένα κοντέινερ σε ακατάλληλα προαύλια σχολείων.
Κρατική χρηματοδότηση για την πλήρη κάλυψη της λειτουργίας (υποδομές, εξοπλισμός, προσωπικό) όλων των νηπιαγωγείων.
Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για να περάσει στα χέρια του δήμου το όμορο προς το σχολείο μας οικόπεδο, χαρακτηρισμός του ως χώρος εκπαίδευσης και ανέγερση σχολείου.
Το Δ.Σ του Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων