Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 5-6-2021

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος εορτάζεται στις 5 Ιουνίου κάθε χρόνο. Είναι το κύριο όχημα των Ηνωμένων Εθνών για την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης και της δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος. Για φέτος το θέμα-σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος είναι: «Επανασχεδιασμός, αναδημιουργία, αποκατάσταση» (Re imagine. Recreate. Restore) και εστιάζει στην αποκατάσταση των οικοσυστημάτων.


  • Οι καταστροφές προκαλούνται στους φυσικούς οικοτόπους λόγω των συστημάτων εντατικής γεωργικής παραγωγής, των κατασκευών, των λατομείων, της υπερεκμετάλλευσης των δασών, των ωκεανών, των ποταμών, των λιμνών και του εδάφους, αλλά και λόγω της ρύπανσης και της ολοένα εντεινόμενης  σε παγκόσμιο επίπεδο κλιματικής αλλαγής. Δεδομένου του τεράστιου ρόλου που διαδραματίζει η βιοποικιλότητα για τη βιωσιμότητα του πλανήτη και της ζωής μας, η συνεχιζόμενη απώλειά της καθίσταται ολοένα πιο ανησυχητική.Οι γεωργικές και βιομηχανικές επαναστάσεις των τελευταίων 150 ετών οδήγησαν σε δραματικές και επιταχυνόμενες αλλαγές στη χρήση της γης, σε εντατικοποίηση της γεωργίας, αστικοποίηση και εγκατάλειψη της γης. Αυτό με τη σειρά του είχε ως αποτέλεσμα την κατάργηση πολλών πρακτικών (π.χ. παραδοσιακών γεωργικών μεθόδων) οι οποίες συνέβαλλαν στη διατήρηση τοπίων με πλούσια βιοποικιλότητα.

  • Περισσότεροι από 8.500 θάνατοι θα μπορούσαν να προληφθούν ετησίως στην Ελλάδα, εάν μειώνονταν οι συγκεντρώσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αλλά και οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με την έκδοση «Περιβάλλον και Υγεία» του (ΕΚΠΑΑ). Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των πολιτών, από τις έρευνες που έχουν γίνει, προβλέπουν σύμφωνα με τις πλέον μετριοπαθείς προβλέψεις, ότι ο αριθμός ημερών με ισχυρή θερμική επιβάρυνση για τον πληθυσμό της Αθήνας αναμένεται να αυξηθεί κατά 50% στο εγγύς μέλλον (2021-2050), με περαιτέρω αύξηση μέχρι τα τέλη του 21ου αιώνα.«Τα αποτελέσματα της μεγάλης πλειοψηφίας των κλιματικών μοντέλων, συμφωνούν στο ότι η Νότια Ευρώπη αναμένεται να είναι από τις περιοχές του πλανήτη που θα πληγούν ιδιαίτερα από τα ισχυρά κύματα ζέστης, ενώ διαπιστώνεται και ισχυρή τάση για άνοδο της ξηρασίας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. ».

  • «Όπως φαίνεται από πολλές έρευνες, η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί πολύ περισσότερους θανάτους ακόμα και από πανδημίες όπως αυτή του Covid-19 !! Οι υπαίθριοι δημόσιοι χώροι λειτούργησαν ως μια απαραίτητη όαση απόδρασης για όλους κατά τη διάρκεια των lock down. Τώρα, είναι σειρά μας να βοηθήσουμε όπως μπορούμε στην προστασία τους από μια επικείμενη "πανδημία απορριμμάτων", ένα φαινόμενο που δυστυχώς παρατηρείται τελευταία σε όλο τον κόσμο. Επίσης, η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για 100% ανακύκλωσης των κουτιών αλουμινίου. Η ποσότητα ενέργειας που εξοικονομείται με την ανακύκλωση 95% αντιστοιχεί σε ανάλογη μείωση εκπομπών GHG. Έτσι κάθε κουτί αλουμινίου που ανακυκλώνουμε μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά σε μια πραγματικά κυκλική οικονομία», λέει ο David Van Heuverswyn, διευθυντής του “Κάθε Κουτί Μετράει” Ευρώπης.



Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2021, θα πρέπει να αποτελέσει την απαρχή της διεθνούς δεκαετίας δράσης (2021-2030) για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων, μια παγκόσμια πρωτοβουλία για την αποκατάσταση και αναβίωση της ποικιλίας των οικοσυστημάτων, από τις κορυφές των βουνών μέχρι τα βάθη της θάλασσας.

Ο αέρας που αναπνέουμε, τα τρόφιμα που καταναλώνουμε, το νερό που πίνουμε και το κλίμα που κάνει τον πλανήτη μας βιώσιμο, όλα προϋποθέτουν υγιή οικοσυστήματα. Είναι η ώρα να φροντίσουμε για το πράσινο στις γειτονιές και τις πόλεις μας, να καθαρίσουμε τις θάλασσες, τα ποτάμια, τις λίμνες.