ΚΑΠΝΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΛΕΝΟΡΜΑΝ 218
Ο νέος πολιτιστικός χώρος επιφάνειας 6.500 τ.μ., που αναμορφώθηκε, θα αποτελέσει ένα ανοιχτό σε όλους δυναμικό κέντρο συνάντησης και ανταλλαγής ιδεών. Εγκαινιάζεται με τη διεθνούς εμβέλειας έκθεση σύγχρονης τέχνης Portals | Πύλη, με τη συμμετοχή 59 καλλιτεχνών από 27 χώρες ειδικά για το χώρο του πρώην Δημόσιου Καπνεργοστασίου. Ανάμεσά τους, 18 Έλληνες καλλιτέχνες παρουσιάζουν νέα έργα ή έργα των οποίων ανανεώθηκε η παραγωγή και το πλαίσιο παρουσίασής τους ώστε να συνδεθούν στο συγκεκριμένο περιβάλλον.
Έμπνευση για την έκθεση αποτέλεσε άρθρο της συγγραφέα Arundhati Roy στους Financial Times τον Απρίλιο 2020, ότι η πανδημία είναι μια πύλη, ένα σημείο μετάβασης από έναν κόσμο σε έναν άλλο. Θεωρώντας ότι το ρήγμα που δημιούργησε η πανδημία σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο ανοίγει μια πύλη, μένει σε εμάς να πραγματευτούμε τη μετάβασή μας μέσα από αυτήν. «Μπορούμε να επιλέξουμε να την περάσουμε», προτείνει, «σέρνοντας πίσω μας τα κουφάρια από τις προκαταλήψεις και το μίσος μας, την πλεονεξία μας, τις τράπεζες δεδομένων και τις νεκρές ιδέες μας, τα νεκρά ποτάμια και τους μολυσμένους ουρανούς μας. Ή μπορούμε να τη διαβούμε ανάλαφρα, με λίγες αποσκευές, έτοιμοι να φανταστούμε έναν άλλο κόσμο».
Η έκθεση εκφράζει τον πλουραλισμό των ιδεών και προσεγγίζει θέματα για τη συλλογικότητα, την πολιτιστική κατανόηση της ιστορίας και της πολιτικής, τον δημόσιο χώρο, το κοινό μας παρελθόν, παρόν και μέλλον.
Παράλληλα με την υλική παρουσίαση, λειτουργεί και μια διαδικτυακή «πύλη». Η εφαρμογή του ΝΕΟΝ για κινητά δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να περιηγηθεί αυτόνομα στην έκθεση, να δει εικόνες των έργων και να μάθει πληροφορίες για τα έργα και τους δημιουργούς τους, καθώς και να ενημερωθεί για το πρόγραμμα των παράλληλων δράσεων.
Συμμετέχοντες καλλιτέχνες
Νίκος Αλεξίου, El Anatsui, Δημήτρης Αντωνίτσης, Kutluğ Ataman, Απόστολος Γεωργίου, Joana Choumali, Αναστασία Δούκα, Ειρήνη Ευσταθίου, Brendan Fernandes, Jeffrey Gibson, Robert Gober, Βαγγέλης Γκόκας, Sonia Gomes, Felix Gonzalez-Torres, Shilpa Gupta, Elif Kamisli, Βλάσης Κανιάρης, Kapwani Kiwanga, Πάνος Κοκκινιάς, Χρυσάνθη Κουμιανάκη, Γιαννης Κουνέλλης, Louise Lawler, Glenn Ligon, Liliane Lijn, Μαρία Λοϊζίδου, Tala Madani, Teresa Margolles, Steve McQueen, Sidsel Meineche Hansen, Marisa Merz, Ad Minoliti, Κώστας Μπασάνος, Άλεξ Μυλωνά, Νίκος Ναυρίδης, Toyin Ojih Odutola, Duro Olowu, Μυρτώ Ξανθοπούλου, Cornelia Parker, Μαρία Παπαδημητρίου, Δημήτρης Παπαϊωάννου, Adam Pendleton, Solange Pessoa, Francis Picabia, Gala Porras-Kim, Michael Rakowitz, Ed Ruscha, Dana Schutz, Paul Mpagi Sepuya, Elias Sime, Χριστιάνα Σούλου, Do Ho Suh, Αλέξανδρος Τζάννης, Anna Tsouhlarakis, Adriana Varejão, Erika Verzutti, Adrián Villar Rojas, Danh Võ, Daphne Wright, Billie Zangewa.
DETAILS
PORTALS | ΠΥΛΗ
11/06/2021 - 31/12/2021
πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο - Βιβλιοθήκη και Τυπογραφείο Βουλής | Λενορμαν 218
Συνεργασία | Βουλή των Ελλήνων + ΝΕΟΝ
Open Day: 11 Ιουνίου
Ώρες Λειτουργίας
Δευτέρα, Τρίτη:
κλειστά
Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο:
12-8 μμ
Πέμπτη: 12-9 μμ
Κυριακή: 11 πμ-2 μμ
& 5-9 μμ
Είσοδος Ελεύθερη
Λόγω των μέτρων υγειονομικού χαρακτήρα, επιτρέπεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων μέσα στο χώρο. Απαραίτητη η προκράτηση θέσης στο neon.artsvp.co.
Πολιτιστικός χώρος Macart ΛΕΝΟΡΜΑΝ 244
Λάμψεις δημιουργίας στην οδό Λένορμαν
Τα έργα του εγκλεισμού βγαίνουν σταδιακά στον αέρα και ένα νέο ρεύμα τυλίγει την πόλη. Για τρεις μόνον ημέρες, από το απόγευμα της Παρασκευής 11 Ιουνίου και για όλο το Σαββατοκύριακο, 12 και 13 του μήνα, η ατομική έκθεση του Νίκου Κυριακόπουλου συμπίπτει με την επαναλειτουργία του πολιτιστικού χώρου, στη Λένορμαν 244, ενός χώρου που όλοι οι ζωγράφοι –και όχι μόνο– γνωρίζουν, καθώς ως δημιουργικό γραφείο βρίσκεται στην κορυφή της τεχνολογίας των γραφικών τεχνών. Είναι από μόνο του ένα αξιοθέατο, πολλώ δε μάλλον από τότε που στο ανώγειο, που λειτουργεί και ως μπελβεντέρε ή περιστύλιο, οργανώνονται εκθέσεις ζωγραφικής ή φωτογραφίας ή ακόμη και διάφορες δράσεις, ώστε η Macart του δραστήριου Μιχάλη Βαρουξή να έχει καθιερωθεί και ως χώρος που αγαπά τις τέχνες.
Κοντά στο Καπνεργοστάσιο, με τη νέα ζωή του, ο πολιτιστικός χώρος Macart (www.macart.gr) βρίσκεται πλέον στην πλευρά της Αθήνας που επιχειρεί μια αναγέννηση. Εκεί, θα δούμε τις επόμενες ημέρες τη δουλειά του Νίκου Κυριακόπουλου, ενός δυναμικού εικαστικού, που είναι πάντα ο εαυτός του και που τολμάει να παίξει με το χρώμα και το θέμα του και να δώσει ιδιοσυγκρασιακά έργα στην κόψη ενός ιδιότυπου εξπρεσιονισμού. Εχει ενδιαφέρον που η έκθεση έχει τον χαρακτήρα μιας pop-up έκθεσης, που συμπυκνώνει την ένταση και υποστηρίζει τη ροή σε όλη τη διάρκεια της λειτουργίας, σαν ένα διαρκές χάπενινγκ. Ο Νίκος Κυριακόπουλος εργάστηκε σκληρά και δημιουργικά όλο αυτό το διάστημα.
Τα πολλά έργα σε χαρτί που παρήγαγε σηματοδοτούν μια στροφή και μια αφετηρία στην πορεία του. Είναι ένας δημιουργός που έχει πειραματιστεί και στη μορφή και στην τοπιογραφία. Διακατέχονται τα έργα του από ερωτισμό και ένα είδος χρωματικού σπασμού. Εδώ, στα 174 έργα υπάρχουν ακόμη και μονόχρωμα σχέδια, αλλά γενικά κυριαρχεί το χρώμα ή οι αρμονικές διχρωμίες με έμπνευση από μια «παραληρηματική» προσέγγιση σε ένα απόσταγμα του κόσμου του Λοτρέκ, των Μουλέν Ρουζ, του αμερικανικού κινηματογράφου και του εσώκλειστου ερωτισμού παντός καταστάσεων. Αυτό το tour de force ερωτισμού είναι για τον Νίκο Κυριακόπουλο μια εξωστρεφής χειρονομία που πηγάζει από εσωτερικούς μονολόγους.
Το κείμενο βρίσκεται στο πιο κάτω λινκ.
https://www.kathimerini.gr/culture/561393628/lampseis-dimioyrgias-stin-odo-lenorman/