Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021

Δίχρονη Προσχολική Αγωγή

 

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 6ης ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΘΗΝΩΝ

Email : esgk6diamath@gmail.com

Ιούνιος 2021

Δίχρονη Προσχολική Αγωγή – να πάρει πίσω ο Δήμος της Αθήνας τα «σχέδια» για τοποθέτηση κοντέινερ.

Ανέγερση νέων, σύγχρονων και ασφαλών σχολικών κτιρίων άμεσα.

 

Διαχρονικά κυβερνήσεις και Δήμοι αντιμετώπιζαν τις ανάγκες των μαθητών ως κόστος. Γι’ αυτό και καμία έκπληξη δεν μας προκαλεί παρά μόνο θυμό κι οργή, ο τρόπος με τον οποίο ο Δήμος της Αθήνας επιχειρεί, με καθυστέρηση ετών, να βρει λύση για τις κτιριακές ανάγκες που προκύπτουν για την υλοποίηση της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής που από το Φεβρουάριο του 2018 θεσπίστηκε με νόμο.

Για 3 χρόνια χιλιάδες παιδιά στο Δήμο της Αθήνας στερούνται το αυτονόητο δικαίωμα και σύγχρονη παιδαγωγική ανάγκη στην προσχολική αγωγή. Στο διάστημα αυτό δεν έγινε καμία ενέργεια, κανένας σχεδιασμός, καμία πρόβλεψη για την εφαρμογή της με ευθύνη και αυτής και της προηγούμενης Διοίκησης του Δήμου, (ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για τις κτιριακές υποδομές άλλωστε, παρέμεινε ο ίδιος μετά τις εκλογές του 2019… παρά την αλλαγή Διοίκησης).  

Ευθύνη τεράστια έχουν και οι Κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ (μάλιστα ψήφισε και την Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή) που δεν προέβλεψαν ούτε ένα ευρώ στον προϋπολογισμό, δεν έκαναν το παραμικρό για να υπάρξουν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή της. Αντίθετα μείωσαν τον προϋπολογισμό στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για ανέγερση σχολείων και νηπιαγωγείων.


Έτσι το σχέδιο του Δήμου, αδιαφορώντας για τις ήδη απαράδεκτες συνθήκες που λειτουργούν πολλά σχολεία στην Αθήνα και ειδικότερα νηπιαγωγεία, περιορίζεται σε μία ακόμα προσωρινή λύση που προβλέπει:

  • Αξιοποίηση αιθουσών Δημοτικών Σχολείων, αίθουσες σε ορόφους, που χρησιμοποιούνται σχεδόν όλες στην καθημερινή λειτουργία του σχολείου για τμήματα ένταξης, υποδοχής, τμημάτων, βιβλιοθήκες, μουσικής κ.λπ. χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες και η γνώμη της σχολικής κοινότητας

  • Προσθήκη κοντέινερς σε προαύλια σχολείων ΟΛΩΝ των βαθμίδων

  • Προκάτ ελαφρού τύπου σε κενά οικόπεδα.


Η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται, ακόμη μία φορά το θέμα της σχολικής στέγης στο Δήμο Αθηναίων δείχνει ποιες ήταν και είναι οι προτεραιότητες τους. Σίγουρα δεν είναι τα παιδιά μας. Για ζητήματα που αφορούν συμφέροντα επιχειρηματιών, εργολαβίες, αναπλάσεις που ενδιαφέρουν επιχειρηματικά συμφέροντα ή για το μεγάλο περίπατο οι διαδικασίες ήταν ταχύτατες και τα αποτελέσματα άμεσα. Για ζητήματα που αφορούν τις δικές μας ανάγκες και των παιδιών μας υπάρχει αδιαφορία και καθυστερήσεις με χίλιες δυο προφάσεις.

Εμείς οι γονείς γνωρίζουμε από πρώτο χέρι την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί συνολικά με τα σχολικά κτήρια, το γεγονός ότι υπάρχουν ακατάλληλοι, ακόμα και επικίνδυνοι, χώροι στους οποίους γίνεται μάθημα. Ότι είναι επιτακτική ανάγκη η ανέγερση νέων, σύγχρονων και ασφαλών σχολικών κτιρίων και κανείς δεν μπορεί να τ’ αρνηθεί. Νέα σχολικά κτίρια για ν’ απαλλαγούμε από τα μισθωμένα κτίρια, για να φύγουν οι μαθητές από ακατάλληλα, «γερασμένα» και επικίνδυνα κτίρια που όμως κι αυτά πρέπει να συντηρούνται και να επισκευάζονται όσο λειτουργούν.

Τα περισσότερα νηπιαγωγεία «φιλοξενούνται» ή συστεγάζονται ήδη με δημοτικά σχολεία σε ακατάλληλες αίθουσες. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα των νηπιαγωγείων 107 & 4 που προσωρινά στεγάστηκαν πριν 10 χρόνια σε μία αίθουσα εκδηλώσεων σχολείου. Ακόμα περιμένουμε τη μόνιμη λύση.


Στηρίζουμε τους γονείς του 8ου Γυμνασίου – Λυκείου Αθηνών όπως και του 133ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών που αντιδρούν στα σχέδια του Δήμου και διεκδικούν τα αυτονόητα. Στηρίζουμε όλους όσους παλεύουν για το παρόν και το μέλλον των παιδιών μας.


ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΕΧΤΟΥΜΕ ΑΛΛΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ :

  • Να μην στηθεί καμία προκάτ αίθουσα σε προαύλιο

  • Άμεση κατασκευή νέων νηπιαγωγείων, σχολείων όλων των βαθμίδων αλλά και παιδικών σταθμών που να πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές της ΚτΥπ

  • Να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα οικόπεδα του Δήμου για ανέγερση σχολείων - άμεση απαλλοτρίωση και αγορά οικοπέδων που έχουν ήδη υποδειχθεί από τους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας και του γονεϊκού κινήματος

  • Αξιοποίηση των ελευθέρων δημοτικών ακινήτων που είναι κατάλληλα για στέγαση νηπιαγωγείων

  • Επαρκή χρηματοδότηση και στελέχωση με μόνιμο παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό.

Καλούμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Συμβούλιο την Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021 και ώρα 4.00μμ στην πλατεία Κοτζιά.


Καλούμε σε συμμετοχή τους γονείς ΟΛΩΝ των σχολείων ακόμη κι αν δεν συμπεριλαμβάνονται στο σχέδιο της Δημοτικής Αρχής. «Όταν ακούς την αρκούδα στου γείτονα την αυλή, καρτέρα τη και στη δική σου…»

Άλλωστε η εκπαίδευση είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας. Όπως είχε πει ο μεγάλος Δάσκαλος, ο αξέχαστος Δημήτρης Γληνός : «η μόρφωση δεν είναι ζήτημα γνώσης, είναι ζήτημα ζωής».