12 Μαρτίου του 2021
Η ομιλία με την κυρία Καραβόλτσου (Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας (Msc) με θέμα “Οι οθόνες στην ζωή μας και στη ζωή των παιδιών μας” απενεχοποίησε τις οθόνες δίνοντάς μας μία νέα διάσταση προκειμένου να τις αντιμετωπίσουμε ως ένα νέο τρόπο επικοινωνίας. Μας εξήγησε πως είναι πλέον ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας αλλά και των παιδιών μας, από μικρή κιόλας ηλικία, οπότε θα πρέπει να το διαχειριστούμε και να βρούμε νέες ισορροπίες.
Ακούσαμε πώς μπορεί να μετατραπεί ο παθητικός χρόνος επαφής με τις οθόνες σε μία αφορμή για συναισθηματική επαφή με τα παιδιά μας και όχι μόνο.
Μας εξήγησε πως οι οθόνες είναι πλέον μέσα σε όλα τα σπίτια με ποικίλους τρόπους και είτε αυτές χρησιμοποιούνται για παιχνίδι, είτε για απλή θέαση μπορούν να μετατραπούν σε αφορμές να επικοινωνήσουμε και να ανοίξουμε συζητήσεις για πράγματα και θέματα που τα παιδιά δυσκολεύονται να συζητούν από μόνα τους. Βλέποντας μία καλή ταινία μαζί με τα παιδιά προσμετράτε πλέον στον χρόνο που περνάμε μαζί τους καθώς επίσης παίζοντας ένα παιχνίδι στον υπολογιστή παίρνει την θέση του χρόνου που θα αφιερώναμε σε ένα επιτραπέζιο.
Μας προτάθηκαν ιστότοποι με αξιόλογα και βραβευμένα παιχνίδια τα οποία αναπτύσσουν ποικίλες δεξιότητες των παιδιών (κινητικές, προσωπικές, κοινωνικές, συναισθηματικής ενδυνάμωσης, έκφρασης, επίλυσης προβλημάτων και πολλές άλλες) με οδηγό πάντα το παιχνίδι ως τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για την ηλικία τους.
Περεταίρω έγινε λόγος για δεξιότητες που πρέπει να αναπτύξουν και οι γονείς, όπως η συναισθηματική νοημοσύνη προτείνοντάς μας να εκπαιδευτούμε ως γονείς ώστε να καλύψουμε ψυχολογικά κενά και ενδεχομένως τραύματα που οδηγούν τα παιδιά σε εθισμό ή απομόνωση μέσω των οθονών.
Ακούσαμε και μάθαμε πως το κάθε εργαλείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί θετικά με την δική μας συμμετοχή, προκειμένου να ενδυναμώσουμε την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή τους. Μας κινητοποίησε ώστε να χτίζουμε γερές βάσεις επικοινωνίας, σεβασμού, εμπιστοσύνης και ορίων με τα παιδιά μας, ώστε να μην κινδυνεύσουν μέσα από αυτή την ενασχόληση.
Σε κάθε περίπτωση, για τους γονείς που έχουν ανησυχία και βλέπουν στα παιδιά τους σημάδια έντονων αλλαγών π.χ διαταραχές ύπνου και συμπεριφοράς, υπάρχουν αρκετοί πλέον εξειδικευμένοι σύμβουλοι στους οποίους πρέπει να απευθυνθούν χωρίς καθυστέρηση.
Τέλος μέσω των ερωτήσεων και των απαντήσεων που πήραμε, είδαμε ότι το πεδίο της συζήτησης είναι αρκετά μεγάλο τόσο για τις οθόνες όσο και για πολλά θέματα που απασχολούν τους γονείς και την σχέση μας με τα παιδιά κι έτσι κλείσαμε με την υποσχετική ότι θα έχουμε την ευκαιρία να ξαναβρεθούμε.
Βιβλιογραφία:”
1. “Τα παιδιά δεν θέλουν ψυχολόγο. Γονείς θέλουν! Νίκου Σιδέρη
2. “ Η συναισθηματική νοημοσύνη των παιδιών. John Cottman
Websites με παιχνίδια για μικρά και μεγάλα παιδιά!
https://www.mathplayground.com/
https://www.coolmathgames.com/